Reînvierea Casei Maghiare din Timișoara: Baluri de Altădată și Delicii Ungurești

Restaurarea Impunătoarei Case Maghiare de pe Bulevardul Revoluției din Timișoara se Apropie de Final. Clădirea datând din 1930, achiziționată de comunitatea maghiară, este Supusă unui Amplu Proces de Revitalizare.

În 1923, comunitatea maghiară din Timișoara a început să viseze la construirea unei case de cultură dedicată lor. Cu sprijinul donațiilor generoase ale oamenilor, au reușit să achiziționeze terenul de pe actualul bulevard al Revoluției din 1989. Arhitectul Laszlo Szekely a creat proiectul, pe care l-a oferit comunității ca o donație. Astfel, în 1930, clădirea a fost inaugurată.

De-a lungul timpului, această clădire a avut diverse destinații: a fost folosită ca spital militar, apoi preluată de Uniunea Populară Maghiară din Timișoara. Între 1953 și 1968, a funcționat ca sediu al Comitetului Orășenesc al PCR. Ulterior, a adăpostit sediile ziarelor de partid. După Revoluție, a fost achiziționată de Timpress SA, editura fondată de miliardarul Iosif Constantin Drăgan, apoi a ajuns în proprietatea fraților Cristescu.

Comunitatea maghiară a încercat de mai multe ori să recupereze clădirea, însă fără succes până în 2021, când au reușit să convingă proprietarii să le vândă casa pentru suma de 2,3 milioane de euro. Noul proprietar este Asociația Bastionul, compusă din diverse organizații maghiare. În ultimii doi ani, casa a trecut printr-un amplu proces de restaurare și transformare.

„Casa Maghiară are aproape 1.800 mp birouri și va avea un rol multifuncțional. Pe de-o parte UDMR-ul, consulatul onorific, organizații, ziarul Uj Szo care apare în fiecare săptămână, toți au aici sediul, va fi lăcașul nostru, al maghiarilor din Timișoara.”, a declarat consulul onorific al Ungariei la Timișoara, Peter Tamas.

Pe una dintre nivelele superioare, veți găsi o impunătoare sală de bal.

 

La nivelul parterului, veți descoperi un magazin cu produse autentice ungurești. Mobilierul din acest viitor magazin a fost conceput în colaborare cu o studentă originară din Gheorgheni, Timișoara. Dulapurile, vitrinele și mesele din cafenea au fost meticulos realizate din lemn de brad de către tatăl său.

 

Aici va fi relocat magazinul temporar din clădire, unde se găsesc cărți, reviste și vinuri.

„Vom avea trei locuri unde putem ține evenimente culturale. Cel în care ne aflăm este cea mai mică sală, sub noi va fi o hală mai mare unde vor avea loc petreceri, disco și sala de bal unde vor fi lucruri mai elegante, teatru ș.a. În afară de asta va fi și un magazin cu specialități maghiare, de la cărți până la salamurile Pick de la Szeged, de la ciocolată până la pălincă și vin Tokaj. În plus, vom avea o cafenea mică în magazin. Dedicăm partea aceea renumitului Illy care s-a născut la Timișoara și a plecat în Italia. Eu sper că într-o lună, cel mult două luni vom deschide.”, a mai spus Peter Tamas.

Consulul nutrește speranța că până la finalul anului, transformarea clădirii va fi încheiată în proporție de 80%.

„Anul acesta trebuie să terminăm tot ce înseamnă încălzirea, pentru că nu merge încă 100%, nu am avut suficienți bani, cele trei săli despre care vă spuneam, să ne asigurăm că funcționează apa, curentul și… ne cam oprim. Vom avea camera de oaspeți, magazinul. Mai sunt multe de făcut, de exemplu curtea. Dar nu mai avem bani.  Răscumpăratul clădirii a fost 2,3 milioane euro. Iar renovările – 600.000 de euro. Cred că totul ar putea fi gata în doi ani, dar la sfârșitul acestui an devenim 80% funcționali.”, a mai explicat Peter Tamas.

Până la finalul anului, Asociația Bastionul are planificată înlocuirea porții de fier de la intrarea în clădire, datând din anii ’70-’80, cu una realizată din lemn masiv.

About Elena Suciu

Elena Suciua este jurnalistă pasionată și dedicată, cu o abilitate remarcabilă de a aduce în prim-plan povești cu impact și relevanță pentru comunitatea sa. Cu o carieră solidă în domeniu, Elena se distinge prin abordarea sa profundă și investigativă asupra subiectelor, aducând mereu în prim-plan detalii și perspective neconvenționale.

Check Also

Copii din Timiș și Caraș-Severin, afectați de migrația părinților. În vest, zeci de mii de copii cresc fără mama sau tata

14,7% dintre copiii din vestul României au unul sau ambii părinți plecați la muncă în …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *