Generația T(olerantă). STOP discursului instigator la ură în online


În perioada 20 – 26 august, Asociația Nevo Parudimos a organizat în Tabăra Marabu, Milcoveni, cursul de formare „Generația T(olerantă)” din cadrul proiectului TolerART realizat cu sprijin financiar din partea Agenției Naționale pentru Romi – Guvernul României.
Cursul a reunit tineri de etnie romă, sârbă, croată, germană din regiunea Banat care, timp de 6 zile, au avut ocazia de a deveni mai toleranți și, cel mai important, mai conștienți asupra fenomenului de discriminare pe motive etnice.
Sub îndrumarea doamnei Ileana Rotaru, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara, tinerii participanți au învățat ce este și cum să monitorizeze discursul instigator la ura din mediul online, cu scopul final de a crea o imagine de ansamblu asupra acestui fenomen și asupra impactului pe care acesta îl are în viața tinerilor.

În cadrul aceluiași proiect, în perioada 24 – 27 iulie a fost organizat un prim curs de formare destinat cadrelor didactice, asistenților sociali, consilierilor școlari și instructorilor în educație din județul Caraș-Severin. Un număr de 20 de cursanți au abordat timp de trei zile teme precum: metode de abordare și incluziune a copiilor și tinerilor din medii dezavantajate; interculturalitate în educație; antidiscriminare; metode de gestionarea cazurilor de bullying pe motive etnice și metode de promovare de atitudini antirasiste și promovarea toleranței în rândul copiilor și tinerilor.
TolerART este o inițiativă își dorește schimbarea de atitudini prin educare și cunoaștere, fiind un proiect ce va combina activitățile de formare și instruire cu activități de promovare a toleranței și culturii, în vederea formării la nivelul orașului Reșița a unei comunități locale incluzive, tolerante și fără prejudecăți.

Prin creșterea capacităților instructorilor școlari, dar și prin promovarea toleranței la nivel local și punerea în evidență a culturii și a tradițiilor minorităților etnice, acest proiect își dorește schimbarea de mentalitate la nivelul comunității în ceea ce privește toleranța și acceptarea.
Activitățile din cadrul proiectului presupun organizarea de mobilități de formare a tinerilor dezavantajați, a instructorilor de educație din orașul Reșița pe tema antidiscriminării; de promovare a toleranței prin intermediul unei campanii online și promovarea culturii și tradițiilor romilor și minorităților etnice prin organizarea unui spectacol cu artiști și meșteșugari reprezentanți ai diferitelor etnii implicate în proiect. Toate activitățile proiectului urmăresc crearea unui climat intercultural bazat pe respectarea valorilor interculturalității, pe cunoașterea valorilor culturale ale romilor, pe cunoaștere și respect social și cultural reciproc, pe toleranță zero față de atitudinile rasiste.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Ambulatoriul pentru sportivi din Timișoara, dotat de Rotary Club Timișoara

Rotary Club Timișoara Cetate dotează Ambulatoriul pentru sportivi cu echipamente medicale de strictă necesitate și …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *