Patriarhul Daniel, la Timișoara: Numai cei ce se tem de Dumnezeu sunt prieteni cu adevărat


Parcul Rozelor din Timișoara a fost neîncăpător, joi seara. Aici a avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, la care a participat și Patriarhul Daniel.
Parcul Rozelor din Timișoara a fost mai plin ca niciodată, joi seara. Câteva mii de persoane au venit în centrul orașului pentru a participa la deschiderea oficială a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși.
Printre cei care au susținut discursuri pe scena din Parcul Rozelor s-a numărat și Patriarhul Daniel, care a dorit să vorbească despre importanța prieteniei. Asta în contextul în care tema principală a evenimentului de la Timișoara o constituie cuvintele lui Iisus Hristos adresate ucenicilor Săi: „Voi sunteți prietenii Mei…”.
„Prietenia este, încă din antichitatea greco-romană, o virtute mult prețuită și lăudată de Platon, Aristotel, Plutarh, Seneca, Cicero ș.a. (…) Prietenia este o relație de prețuire reciprocă, de ajutorare reciprocă, până la jertfelnicie. Până și în Antichitatea păgână se spunea că prietenia cea mai profundă se poate exprima uneori prin jertfa pentru a salva pe cineva sau a-l ajuta într-o situație dificilă. (…) Numai cei ce se tem de Dumnezeu sunt capabili de adevărată prietenie și numai aceștia sunt prieteni cu adevărat. Deci prietenul credincios este o comoară. Potrivit Sfintei Scripturi și Sfinților Părinți ai Bisericii, prietenia lui Dumnezeu cu oamenii și prietenia oamenilor cu Dumnezeu au ca scop principal și permanent dobândirea vieții veșnice și a slavei din Împărăția lui Dumnezeu. (…) Destinația ultimă a prietenului lui Hristos nu este mormântul, ci viața cerească veșnică. El ne pregătește un loc în veșnicie tocmai pentru că este Prietenul nostru și noi suntem prietenii Lui”, a afirmat Patriarhul Daniel.

„Prietenia omului cu Dumnezeu este lumina cea mai sigură a vieții”
De asemenea, Patriarhul României a subliniat faptul că tinerii trebuie să fie prieteni cu toată lumea, iar Biserica are sarcina de a le transmite iubirea lui Hristos.
„Tinerii sunt binecuvântare și bucurie pentru familie, Biserică și popor. De aceea, Biserica este chemată să transmită tinerilor iubirea lui Hristos pentru copii și tineri și să-i ajute să devină prieteni ai lui Hristos și prieteni ai tuturor oamenilor, copii, tineri, adulți și vârstnici, care au nevoie de prezența și acțiunea tinerilor credincioși și prietenoși, rugători și ajutători. Prietenia tinerilor ortodocși cu Domnul Iisus Hristos se cultivă, în primul rând, prin rugăciune personală și comunitară, prin participarea la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe ale Bisericii. (…) Fiecare va fi evaluat, sau judecat, după cât a iubit cu iubire milostivă și smerită pe semenii săi cât a trăit pe pământ. În concluzie, reținem că prietenia omului cu Dumnezeu, prin rugăciune, și cu semenii, prin fapte bune, este lumina cea mai sigură a vieții, lumina pe care o va purta fiecare om în sufletul său la orice vârstă, în orice loc, în timp și în eternitate”, a explicat Patriarhul României.

„Tinerii, icoane vii ale Bisericii”
Totodată, mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, a susținut în discursul său că tinerii sunt „icoane vii ale Bisericii”.
„Sunteți veniți aici din tot spațiul nostru românesc, din diaspora românească și din atâtea biserici surori cu noi. (…) Vă îndemn să fiți buni creștini în patriile în care trăiți fiecare. Iubiți-vă patria, iubiți-vă Biserica, căci frățiile voastre sunteți icoanele vii ale Bisericii. Frumos sunt împodobite bisericile noastre cu icoane sfinte, dar frățiile voastre sunteți icoanele vii. (…) Străduiți-vă să puteți răspunde provocărilor societăți contemporane. Nu fugiți de știință, nu condamnați știința, pentru că s-a făcut o statistică și o cercetare a oamenilor care au luat Premiul Nobel. Marea majoritate cred în Cel de Sus. Avem multe provocări și veți avea multe provocări fiecare generație: noi am avut provocarea cu ateismul, iar dumneavoastră aveți alte ideologii și religii, dar niciuna din religiile care vi se servesc astăzi nu este de sus. Una este sus: cea adusă de Hristos Domnul. (…) Prietenia alungă singurătatea și izolarea. Paradoxal, cu cât suntem mai mulți pe pământ, acesta pare a fi mai pustiu, oamenii trăiesc din ce în ce mai singuri. Prietenia în Hristos poate vindeca această rană modernă a singurătății”, a afirmat mitropolitul Banatului.
La Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2023 de la Timișoara participă peste 3.500 de tineri, cu vârste între 16 și 35 ani. Evenimentul se desfășoară în perioada 31 august – 3 septembrie. Întâlnirea de la Timișoara vine după o pauză de doi ani din cauza pandemiei. Următoarea ediție va fi organizată la București.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

„Prezența Absenței” și evenimente dedicate sănătății mintale, în octombrie

În Timișoara, luna octombrie aduce cinci evenimente importante pentru conștientizarea sănătății mintale și a sprijinului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *