Unul din 5 copii din vestul țării are mama plecată la muncă în străinătate. Unul din 14 copii are ambii părinți plecați afară. Datele sunt relevate de un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii.
Ancheta dezvăluie aspecte cutremurătoare despre drama pe care o trăiesc micuții care cresc fără părinții lor.
„Ceea ce nu vedeți sunt foarte multe cazuri de copii cărora li se gâtuie vocea când vorbesc despre părinții lor, cărora le tremură mânuțele când își desenează familia, care nu dorm nopțile pentru că nu au primit vești de la mama și de la tata. Peste 500.000 de copii din România trec prin această situație. Cele nouă miliarde de dolari care vin anual ca renitențe din partea părinților nu țin loc nici de mamă, nici de tată, nici de educație.”, a declarat Ana Bulai, sociologul care a realizat ancheta pe care Salvați Copiii a derulat-o ca să vadă costurile pe care le plătesc copiii ca urmare a plecării părinților în străinătate, la muncă.
Pentru micuții lăsați acasă de părinții plecați la muncă în străinătate, costurile sunt enorme pe toate planurile, arată studiul. Ei resimt durere fizică, frică atunci când părinții lor pleacă. Sunt într-un mai mare risc de abandon școlar, implicați în fapte de violență la școală, mai predispuși consumului de substanțe dăunătoare.
Copilărie fără mama: durere, frică, însingurare
„Criminalitatea în rândul mai ales a minorilor cu părinți plecați în străinătate a crescut semnificativ. La nivel regional, avem 48.000 de copii cu părinți plecați străinătate, este o cifră de nouă ori mai mare comparativ cu datele de la Protecția Copilului. Aș vrea să subliniez cât de importante au fost mesele pe care Organizația Salvați Copiii le aduce în programul Școală după școală. Copiii ne-au vorbit despre mâncarea pe care o mănâncă acasă și o mănâncă la centru în niște termeni greu de înțeles pentru cineva care are un confort minimal. Faptul că te scoli și mănânci pufuleți cu Coca Cola cât mama este plecată, dimineața, la prânz și seara, dar descoperi șnițelul cu piure și nu îți vine să crezi cât este de bun înseamnă mai mult decât povestea pe care v-am spus-o eu aici. Înseamnă un suport extraordinar de important mai ales pentru acești copii cu mamă plecată. Este impresionant nivelul de somatizare, durerea fizică, frica pe care o simt când părinții lor pleacă în străinătate.”, a mai spus Ana Bulai la prezentarea rezultatelor anchetei.
„Copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate și ceea ce ne doare foarte tare este că au un risc semnificativ mai mare de regres școlar, de a fi implicați în fenomene de violență școlară, absenteism, abandon școlar sau consum de substanțe dăunătoare. Iar efectul psihologic asupra copilului este deosebit de grav. De multe ori am întâlnit copii cu anxietate, cu depresie, cu sentimente de însingurare, de abandon și multe care derivă de aici.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
An de an, după intrarea României în Uniunea Europeană, medicul Mihai Gafencu a văzut părinți care își lăsau copiii la spital. Iar în cazul unei intervenții medicale, doctorii au nevoie de consimțământul tutorelui.
„Fără consimțământ, lăsăm copilul privat de un drept fundamental: dreptul la sănătate și dreptul la viață. Nu mai aduc în discuție vaccinarea copilului și consimțământul necesar pentru această situație, nu mai aduc în discuție transfuzia sangvină. Dacă este să mă refer doar la situațiile medicale, ne dăm seama cât e de important ca, copilul să aibă protecție legală, să aibă drepturile lui apărate și un reprezentant alături. Nevoile copiilor sunt mari și aici.”, a explicat Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii Timiș.
7 ani – vârsta medie a copilului a cărei mamă pleacă la muncă în străinătate
Potrivit studiului Salvați Copiii, vârsta medie a copilului la prima plecare a mamei este de 7 ani. Cele mai multe aleg Austria, Germania și Italia unde majoritatea lucrează în servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, agricultură și menaj.
„Extinderea, diversificarea și calibrarea adecvată a serviciilor de intervenție directă pentru acești copii este o provocare pentru resursele și expertiza atât a sectorului guvernamental, cât și a celui non-guvernamental. Este un proces continuu, pentru că atât situația copiilor, cât și caracterul migrației sau cadrul legislativ sunt în continuă schimbare. În tot acest efort interinstituțional complex, Ministerul Afacerilor Externe poate juca rolul de punct de legătură și se raliază integral – prin structura sa centrală și mai ales prin rețeaua de misiuni diplomatice și oficii consulare – demersurilor plasate sub semnul urgenței atât din perspectiva laturii emoționale, cât și a integrării sociale și educaționale a acestor copii”, a spus Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul de Externe.
În România, aproape un milion de copii au trăit experiența despărțirii de un părinte sau de amândoi pe o perioadă mai lungă de timp. Salvați Copiii derulează mai multe programe pentru protecția micuților rămași acasă. În Vest, Salvați Copiii a sprijinit 3.200 de copii și persoanele în grija cărora au rămas în centre de suport din Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Programele „Școala după școală” și „A doua șansă” sunt programe cu un aport semnificativ mai ridicat pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate în regiunea de vest, prin comparație cu media la nivel național.
Studiul realizat de Salvați Copiii s-a desfășurat în 2022, pe un eșantion de 500 de familii şi este componentă a studiului naţional cu aceeaşi temă. Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Servicii complexe de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman. Analiza cantitativă a fost completată cu interviuri cu specialiști în domeniul protecției copilului și cu focus grupuri cu copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din centrele de sprijin Salvați Copiii.