Alarmant: A crescut numărul copiilor abandonați în Timiș


Copii flămânzi, lăsați singuri acasă sau abandonați în curtea Protecției Copilului. E realitatea tristă care există în județul Timiș, dezvăluită de reprezentanții DGASPC Timiș. 
Între copiii abandonați sunt și cei ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate.
„Din păcate, chiar și în județul Timiș, un județ foarte bogat, în continuare, numărul copiilor preluați în sistem e foarte mare. Și majoritatea preluărilor sunt pe caz de neglijare, efectiv copii care sunt flămânzi, care sunt lăsați singuri acasă. Avem foarte multe cazuri în care părinții au plecat în străinătate, de foarte multe ori copiii rămânând în grija vecinilor și atunci e clar că singura măsură care poate fi aleasă e preluarea în regim de urgență.”, a declarat Monica Trușcă, directoarea DGASPC Timiș.
În privința nou-născuților lăsați de mamele lor în maternitate, numărul acestora a scăzut. Dar sunt mame care își lasă copiii pe băncile din curtea Protecției Copilului. Iar autoritățile spun că nu au pârghii să le pedepsească.

„Avem și cazuri în care mamele lasă copiii pe bancă în curtea instituției pentru că se grăbesc să prindă avionul. Chiar anul acesta am avut trei cazuri când mamele au venit cu câte doi-trei copii la Serviciul de urgență. Până la urmă, e bine că vin aici și nu-i lasă prin parc sau pe malul Begăi. E trist ce spun. Din punct de vedere legal, foarte multe pârghii nu există de a fi pedepsiți acești părinți. Ei trebuie să contribuie dacă au venit cu 20% din suma pe care o obțin. În rest, statul trebuie să se ocupe de toate celelalte. Chestiunea legată de decăderea din drepturi e foarte complicată pentru că dacă nu e caz de abuz fizic extreme sau sexual nici instanțele nu au acordat această decădere din drepturi.”, a mai spus Trușcă.
Pe de altă parte, dacă într-un an există aproximativ 150 de copii preluați în sistemul de protecție, între 10 și 15% sunt reintegrați în familie, nu cu părinții, ci cu alte rude.
Legile în vigoare permit tinerilor fără părinți care împlinesc 18 ani și ies din sistemul de protecție să primească 2.800 de lei lunar, până la 26 de ani, dacă au un contract de muncă sau urmează o formă de învățământ la zi. Numărul tinerilor care părăsesc sistemul și aleg această variantă a crescut cu 20-30% în ultimul an.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Bucurați-vă de colinde și dăruiți ghete noi pentru copiii și tinerii din familii nevoiașe!

„Binele în dar”, evenimentul caritabil, cu o profundă semnificație socială, a ajuns la cea de-a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *