Timișoara, primul oraș liber de comunism. Sirenele au sunat ca acum 34 ani


Sirenele au sunat, miercuri, la Timișoara la fel ca în data de 20 decembrie 1989, marcând momentul în care capitala Banatului a devenit primul oraș din România liber de comunism.
Miercuri, la ora 12.00, sirenele au sunat timp de trei minute în mai multe locuri din Timișoara, la fel ca acum 34 de ani. În acest mod, s-a marcat momentul în care Timișoara a dobândit statutul de oraș liber de comunism.
„Aici, din balconul Operei, Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism. Acum exact 34 de ani, sute de mii de oameni au strigat libertate aici, în piață, mulți au murit. Încă vedem aici urmele gloanțelor cu care au fost împușcați oameni. Faptul că timișorenii atunci au avut curajul să se lupte pentru idealurile lor, nu doar pentru salarii mai mari, nu doar pentru o viață mai bună, ci pentru dreptul de a fi cine suntem, pentru dreptul de a-ți spune părerea. Acest fapt nu trebuie uitat și avem și noi o responsabilitate astăzi, când suntem liberi, când este viață în piață, să apărăm aceste valori fundamentale ale Timișoarei și ale Europei. Timișoara, oraș liber, spirit liber. Mulțumim revoluționarilor și ținem vie amintirea Revoluției”, a afirmat primarul Dominic Fritz.
Pentru a marca 34 de ani de la dobândirea Timișoarei a statutului de oraș liber de comunism, miercuri, la ora 18.00, are loc în Piața Victoriei evenimentul „Rock for Revolution”. Pe scenă vor urca Sonatic, RockING și Rezident Ex.

„Dimineața, forțele de represiune stăpânesc orașul, însă lucrătorii din tot mai multe fabrici refuză să reia activitatea și se adună în curțile unităților pentru a protesta. După ora 10.00, muncitorii ies din unitățile economice și se îndreaptă în coloană spre centrul orașului. Către ora 13.00, dispozitivul militar din fața Operei este dat peste cap. Este ocupată piața, iar un grup de protestatari, în frunte cu Lorin Fortuna, pătrunde în Operă. Liderii Revoluției se vor instala în Balcon, de unde vor vorbi mulțimii. Știri despre declararea Timișoarei oraș liber vor fi transmise în străinătate prin grija și efortul Consulatului Iugoslaviei la Timișoara. Sosește la Timișoara prim-ministrul Constantin Dăscălescu, care este surprins de amploarea demonstrațiilor. Intră în negocieri cu reprezentanții protestatarilor aflați în fața Comitetului Județean de Partid, dar nu se ajunge la niciun rezultat. Spre seară, începe operațiunea de eliberare a primelor persoane reținute în timpul evenimentelor”, a informat Memorialul Revoluției din Timișoara despre evenimentele petrecute la data de 20 decembrie 1989.
 
 

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Anul care a marcat Europa. Timișoara găzduiește conferința despre revoluțiile din 1989

Timișoara devine, la finalul săptămânii, centrul reflecției asupra momentelor care au marcat Europa acum 35 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *