2023 – anul faptelor bune, anul voluntarilor în Caraș-Severin


Și în acest an, ONG-urile din Caraș-Severin și-au continuat acțiunile umanitare, demonstrând că nimic nu este imposibil atunci când există dorință și implicare totală.
Noțiunea de voluntariat nu este una nouă pe la noi. Într-un fel sau altul, ea își are corespondent în ceea ce se întâmpla înainte de 1989 atunci când se practica munca voluntară la îndemnul partidului și instituțiilor statului.
În forma sa actuală, voluntariatul a debutat timid după 1990, ca mai apoi să prindă avânt datorită ONG-urilor, asociațiilor de tot felul, a fundațiilor cu caracter umanitar, care au urmat exemplul celor din Occident. După zeci de ani de experiență, concluzia este una ce ține de implicarea participativă a comunității.
Dr. Emil Bunda și Lili Gherle, președintele Asociației „Uniți Reușim”
De cele mai multe ori, rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase, demonstrând incapacitatea sau neputința statului de a administra sau gestiona o situație delicată. Un exemplu în acest sens îl oferă Asociația „Uniți Reușim”. Lili Gherle și doctorul Emil Bunda, împreună cu echipa lor de voluntari, au reușit să redea comunității Staționarul III al Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Practic, l-au salvat de la demolare, căci acest lucru avea de gând să-l facă conducerea Consiliului Județean în urmă cu trei ani, și l-au făcut ca pe unul nou. Un proiect de suflet în care au crezut nu doar cei doi, ci și sutele de voluntari, oameni de afaceri din tot județul, meseriași, muncitori necalificați, care au vrut și au reușit să demonstreze că se poate și fără implicarea statului. Dincolo de reparațiile și reabilitarea saloanelor, Asociația „Uniți Reușim” s-a implicat în reabilitarea celor trei ambulatorii de Radiologie ale Spitalului Județean, dar și în cea a Secției Interne a Staționarului II și, mai nou, dă o mână de ajutor și la renovarea băii Secției Chirurgie de la Staționarul I. Aportul financiar al oamenilor de afaceri a fost determinant, la fel ca și participarea benevolă a jandarmilor, polițiștilor și pompierilor, a personalului medical, dar și a oamenilor de bine din comunitate.
Adina Pasere, în perioada șantierului de la spitalul din Caransebeș

Ceva asemănător întâlnim la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, unde, prin implicarea Asociației „Cuib de Vise”, condusă de Adina Pasere, s-a predat unității medicale o secție modernă, respectând cerințele europene în domeniu. Este vorba despre Secția Pediatrie a spitalului care a fost renovată și cu sprijinul oamenilor de bine din municipiu, dar nu numai, care au înțeles mesajul transmis de cei de la „Cuib de Vise”, acela că această secție „nu este nici a familiei Pasere, nici a primarului Borcean sau a managerului Dumbravă, ci a comunității din Caransebeș”. Ca și la Reșița, polițiștii, jandarmii și pompierii au fost zi de zi alături de voluntarii pe care Adina Pasere i-a convins să i se alăture în acest proiect măreț.
Voluntarii ATOR, alături de părintele Mihai Ciucur și Episcopul Caransebeșului
În aceeași categorie de voluntariat îi putem include pe cei de la Nevo Parudimos, director Daniel Grebeldinger, care a derulat numeroase proiecte sociale ce vin în sprijinul populației de etnie rromă sau pe cei de la Fundația Comunitară Banatul Montan. Apoi, Centrul de Voluntariat Reșița, cu o experiență de peste 20 de ani, Lions Reșița Kindness  și Lions Onix Reșita, care an de an fac tot felul de campanii și acțiuni pentru comunitățile locale, sau Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, alături de părintele Mihai Ciucur, care organizează tabere de vară pentru copiii defavorizați, acțiuni caritabile și multe alte activități dedicate, în principal, tinerilor din comunitate.
Acestea sunt doar câteva dintre entitățile care își desfășoară activitatea pe bază de voluntariat în Caraș-Severin, fiecare contribuind în felul său la binele comunității și în fața cărora, cu toții, ar trebui să ne scoatem pălăria.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Târg de adopții de animale, lângă Timișoara

Asociația Poli-Ana organizează un târg de adopții de animale lângă Timișoara. Copiii vor avea parte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *