100 de ani! Profesorul și veteranul de război Nicolae Streian, la centenar


Profesorul și veteranul de război Nicolae Streian a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.
În cadrul unei mici festivități care a avut loc la reședința din Lugoj a profesorului, la data de 4 ianuarie, printre cei care l-au felicitat personal s-au aflat reprezentanții Batalionului 183 Artilerie Mixtă „Ion Dragalina” (comandantul col. Romeo Dacian Buhai, preotul militar Emanuel Gafița și alții), ai Primăriei Municipiului Lugoj (viceprimarul Adrian Sderendan, d-na Angelica Uscat director DGASP Lugoj), ai Bibliotecii Municipale Lugoj (Henrieta Szabo, director, Adriana Weimer, bibliotecar) și ai familiei (Virgiliu Streian).
Profesorul Streian este ultimul supraviețuitor al crâncenei bătălii de la Păuliș. Printre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, s-a numărat și veteranul de război Nicolae Streian, acum în vârstă de 100 de ani, pentru care amintirile bătăliei de la Păuliş, unde a luptat cu gradul de elev sergent, vor rămâne mereu vii.
La centenar, sărbătoritul, care este și Cetățean de Onoare al Lugojului și al comunei arădene Păuliș, a primit diplome din partea Primăriei Municpiului Lugoj, Batalionului 183 Artilerie Mixtă ”Ion Dragalina” și Bibliotecii Municipale Lugoj.

„M-am născut în 4 ianuarie 1924, la poalele Munţilor Poiana Ruscă, la Gladna Română, iar părinţii mei, Romulus şi Elena Streian, erau simpli ţărani. Ceacea Romoluţ, cum era cunoscut tata, spunea că n-are de dat copiii la şcoli să-i mănânce averile, dar distinsa mea învăţătoare Florica Pătuleanu, l-a convins totuşi să o facă şi a avut dreptate. Tata nu a trebuit să dea nici un ban, pentru că eu am avut mereu bursă. După Şcoala Normală de învăţători din Caransebeş, absolvită ca şef de promoţie, am rămas pedagog la amintita şcoală, apoi între 1945 şi 1949, am urmat Academia Teologică din Caransebeş. N-am fost nici popă, nici învăţător, pentru că am urmat cursurile Universităţii Babeş –Bolyai din Cluj, unde m-am şcolit ca profesor de matematică, meseria mea de o viaţă”, spunea profesorul Streian.
Printre distincțiile primite, se numără Crucea comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial, 1941-1945. Brevetul a fost semnat de preşedintele României, Emil Constantinescu, 1995, în anul 1995: „Se acordă domnului Streian Nicolae Pavel, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al doilea Război Mondial”.
La finalul interviului nostru, veteranul de la Păuliş avea o singură dorinţă: „aş dori ca tinerii din ziua de azi – tineri cum eram şi noi pe atunci, să înţeleagă că patriotismul nu este o valoare învechită”. Respect, domnule profesor!

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Ambulatoriul pentru sportivi din Timișoara, dotat de Rotary Club Timișoara

Rotary Club Timișoara Cetate dotează Ambulatoriul pentru sportivi cu echipamente medicale de strictă necesitate și …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *