Fenomenul Pitești. Expoziție la Memorialul Revoluției din Timișoara


La Timișoara vor fi expuse obiecte originale din sistemul penitenciar comunist, de la mobilier de celulă până la zeghe, fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politici familiilor și fotografii inedite. 
Expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România” va avea vernisajul la Memorialul Revoluției din Timișoara în 9 martie, la ora 12, dată la care este marcată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. Invitată specială va fi Cornelia Fiat, vicepreședinta Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, deportată, în copilărie, de regimul comunist. Evenimentul nu este recomandat copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat.
„Expoziția itinerantă este bilingvă, română/engleză, și conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților timișoreni care au trecut prin Fenomenul Pitesti şi o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.”, au transmis reprezentanții Memorialului Revoluției din Timișoara.

„Fenomenul Pitești”, „Experimentul Pitești” sau „reeducarea prin tortură” reprezintă o formă de tortură sistematică ce a fost aplicată studenților anticomuniști cu scopul de a obține informații de la victime, informații care erau folosite la arestarea altor anticomuniști. Violențele au dus și la distrugerea personalității victimelor, spre a le face incapabile de acțiuni de opoziție față de regim în viitor. Sinistra acțiune a avut loc la Pitești între noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, dar a fost extinsă în alte penitenciare începând cu primăvara anului 1950, unde alte câteva sute de deținuți politic au fost torturați.
Expoziția, organizată în parteneriat cu Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal, va putea fi vizitată până în 2 mai, de luni până vineri între orele 8-17, iar sâmbătă și duminică între orele 10-18.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Anul care a marcat Europa. Timișoara găzduiește conferința despre revoluțiile din 1989

Timișoara devine, la finalul săptămânii, centrul reflecției asupra momentelor care au marcat Europa acum 35 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *