Picnic intercultural și șezători urbane cu și pentru refugiați, la Timișoara


Ziua Mondială a Refugiaților va fi marcată în 20 iunie, în orașul de pe Bega, prin evenimentele găzduite de Timișoara Refugee Art Festival 8. 

Este al 8-lea an în care Timișoara sărbătorește Ziua Mondială a Refugiaților, prin șezători urbane, proiecții de film, expoziții, un picnic intercultural și o masă rotundă pentru autorități și societatea civilă. Timișoara Refugee Art Festival 8 se va întinde pe patru zile, între 20 și 23 iunie.
În România, între 1 ianuarie și 31 decembrie 2023 au fost înregistrate peste 10.000 de cereri de azil, cele mai multe fiind înregistrate în Timișoara – 8.295. De la începutul războiului din Ucraina până în 5 iunie anul acesta, la nivel naţional, 8,2 milioane de ucraineni au intrat în România, potrivit polițiștilor de frontieră. În jur de 70.000 de ucraineni se află acum pe teritoriul țării noastre. Din datele LOGS, peste 800 de ucraineni sunt stabiliți în Timișoara, cei mai mulți de la începutul războiului.
„Povestea a milioane de oameni de pe întregul glob care își părăsesc casele în căutarea siguranței nu poate să ne lase indiferenți nici în acest an. Cunoaștem în România de aproape durerea vecinilor noștri din Ucraina, atacați de Rusia, care au ajuns în orașele noastre. Avem o alegere de făcut: le vom fi alături sau vom alege calea naționalismului și extremismului care are fațete îngrozitoare în istoria recentă a Europei? Noi, la Timișoara Refugee Art Festival și LOGS sperăm ca timișorenii să arate bunătate și spiritului multicultural caracteristic orașului față de cele câteva mii de refugiați stabiliți aici.”, a spus Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS.

Programul Timișoara Refugee Art Festival 8

#AlăturiDeRefugiați – masă rotundă, de la ora 11 – Ziua Mondială a Refugiatului la Timișoara cu autorități, actori locali și refugiați din Timișoara și vernisajul expoziție foto „Fețe ale refugiaților din Timișoara” cu Horváth Katalin Fanni (Ungaria), urmată de un brunch intercultural cu bucate gătite de refugiați și migranți la Casa LOGS din Timișoara.
După-amiază va avea loc, la Podul de Fier din Timișoara, jocul teatral imersiv cu atelier de reflexie „The Game”, jucat de actorii de la Asociația Culturală Diogene.

De la ora 11 va avea loc, la Casa LOGS, o șezătoare urbană în cadrul Clubului  Seniorilor din Ucraina și localnicii seniori timișoreni, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Seara, de la ora 21, la Institutul Francez din Timișoara va fi proiectat filmul „Sindromul Hamlet”, regia Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, 2022, în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara, One World Romania și KineDok.

De la ora 11, timișorenii sunt așteptați în Parcul Rebeca (strada Alecu Russo 3) la un picnic intercultural pentru a celebra diversitatea prin bucate internaționale și ateliere în comunitate, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și FAINA UA.
De la ora 21, la Casa LOGS din Timișoara va avea loc proiecția filmului documentar „Lista Neagră”, regia Dejan Markovic Skile, 2019, în parteneriat cu Cherish Humanity România.

Ultima zi de activități aduce la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara o șezătoare urbană – Art and Inclusion la Flight Festival 2024 -, în parteneriat cu Flight Festival și Arttouching.
„Una din activitățile de anvergură este expoziția Fețe ale refugiaților din Timișoara care reunește 20 de portrete realizate de Horváth Katalin Fanni, un fotograf independent din Ungaria, cu oameni care au găsit siguranță în Timișoara. Refugiații proveniți din Ucraina, Sudan, Siria, Congo și alte țări își spun povestea de integrare în Timișoara, dar și provocările întâlnite în viața de zi cu zi în România.”, a spus Andreea Argeșeanu, managerul de proiect al TRAF.
Toate evenimentele sunt deschise publicului și sunt gratuite, cu înregistrare online. Aici găsiți mai multe detalii despre evenimentele dedicate Zilei Mondială a Refugiatului.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Reindustrializare într-un județ aflat pe topogan

În Caraș-Severin se vorbește despre repornirea unor vechi obiective, dar cifrele industriei pe primele șase …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *