Pensie de 1 leu și în Timiș. Explicația directorului Casei de Pensii


Cea mai mică pensie din Timiș este de 1 leu, spun reprezentanții Casei de Pensii, calculată la contribuția în sistem. În același timp, cea mai mare pensie din județ depășește 21.000 de lei. 

Și în Timiș există pensionari care ar trebui să încaseze, la pensie, doar 1 leu pentru cât au cotizat de-a lungul vieții. Acestora, statul le acordă indemnizația socială minimă de 1.281 de lei.

„Cea mai mică pensie din Timiș este de 1 leu. Este vorba despre acele contracte de asigurări sociale care s-au făcut într-o anumită perioadă și au reușit să își obțină ulterior o pensie de invaliditate. Acesta este stagiul contributiv, pentru că a plătit statul toată diferența. Iar pensia de 1 leu este recalculată, primește 2 lei. Statistica, de foarte multe ori, este un fals, depinde cum interpretezi și indicatorii la care te raportezi. (…) A existat și o să existe întotdeauna contractul de asigurări sociale. Acela se poate face. A fost o perioadă în care unii au speculat lacunele din sistem și au beneficiat de acest contract de o zi, după care au intrat în pensie de invaliditate, iar noi ceilalți am contribuit la pensia lor de invaliditate. Acei oameni vor primi pensii sociale, de 1.281 de lei, cât trăiesc. Dar tot ei sunt cei mai revoltați, că pe decizia de recalculare nu le apare indemnizația socială.”, a declarat Cristian Mircea, directorul Casei de Pensii Timiș.

„Haideți să vorbim de mamele eroine. Mamele eroine care vin și spun că au peste șapte copii, nu au lucrat nicio zi și vor pensie. Fals. Trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare, minim 15 ani.”, a mai completat acesta.
Pe de altă parte, cel mai mare procent aplicat la recalculare, în Timiș, a fost de 32%, respectiv 6.000 de lei. În Timiș, cea mai mare pensie este de 21.000 de lei. Pensia este contributivă, încasată de o persoană care a avut funcție de conducere în câmpul muncii.
150 de cereri de revizuire de pensii în Timiș
Zilnic, la sediul Casei de Pensii Timiș, pensionarii nemulțumiți că nu au primit deciziile de recalculare vin să ceară explicații.

„Sunt foarte mulți oameni care sunt supărați că nu au primit deciziile. Nu avem nicio vină. Nici poșta nu cred că are capacitatea efectivă de a-i găsi pe toți acasă atunci când sunt ei acasă. Fără supărare. (…) Să aibă răbdare, vor primi toți. Iar termenul de contestație curge de la data comunicării de la poștă. (…) Noi, credeți-mă că am fost și scuipați. La un moment dat nu au mai vrut fetele să iasă la ghișeu pentru că sunt scuipate, ceea ce e deja prea mult. Eu vreau să deschid să fiu cât mai aproape de oameni, nu să stăm cu acele paravane în față. Nu mi se pare normal.”, a explicat Cristian Mircea.

Până acum, peste 1.400 de pensionari au solicitat să fie primiți în audiență, pe diverse spețe. Circa 150 de cereri vizează revizuirea pensiilor, spun reprezentanții Casei de Pensii, iar specialiștii vor verifica dacă s-au strecurat erori sau e vorba de interpretări greșite.
„Le vom lua tot timpul în considerare. Și dacă a trecut termenul de revizuire. Să zicem că au primit plicul și vin peste două luni. Încercăm să corectăm, dacă într-adevăr este o problemă, îi dăm o altă decizie de recalculare. Tot timpul, Casa de Pensii va fi deschisă și va încerca să-și corecteze erorile și să dea oamenilor ceea ce au de primit, pentru că și așa nu sunt pensii mari.”, a mai spus directorul Casei de Pensii Timiș.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Reindustrializare într-un județ aflat pe topogan

În Caraș-Severin se vorbește despre repornirea unor vechi obiective, dar cifrele industriei pe primele șase …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *