Integrarea tinerilor romi, strategie transnațională și planuri de acțiune locale. Nevo Parudimos susține demersul!


Opt țări partenere și-au unit forțele pentru a identifica bune practici în vederea integrării tinerilor romi, un grup deosebit de vulnerabil care se confruntă cu inegalități multiple. 
Asociația Nevo Parudimos a găzduit la Reșița o vizită de studiu, în cadrul proiectului ,,MEntal WEll-being in Education for disadvantaged YOUth – MEET”, care a reunit reprezentanți ai organizațiilor partenere din România, Serbia, Austria, Moldova, Ungaria, Slovacia, Cehia, Bosnia, Bulgaria, Slovenia și Ucraina.
În cadrul acestui schimb transnațional, consorțiul a explorat bune practici pentru integrarea tinerilor romi, un grup deosebit de vulnerabil care se confruntă cu inegalități multiple în toate țările implicate în proiect. Pe lângă sesiunile de discuții, au fost organizate și vizite pe teren la centrul ABC Reșița și ATOR Banatul de Munte.

Proiectul MEET promovează sănătatea mentală a tinerilor vulnerabili din cele opt țări partenere. Studiile arată că în 2019, între 10-12% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani din Regiunea Dunării au fost afectați de tulburări mentale. Crizele multiple apărute la nivel mondial (COVID, războiul din Ucraina, schimbările climatice) reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea mentală și bunăstarea tinerilor.

La nivelul practicii, MEET va dezvolta și va testa instrumente incluzive, inovatoare și centrate pe tineri și materiale de învățare pentru educatori, asistenți sociali, practicieni și tinerii cu risc înșiși. La nivelul politicilor pentru tineri, MEET va dezvolta o strategie transnațională și planuri de acțiune locale, pentru a integra sănătatea mentală în educație, oferind decidenților de toate nivelurile ghiduri despre cum să facă politicile educaționale mai incluzive.

Abordarea inovatoare a MEET nu vizează doar educația formală, cum ar fi școlile, ci și educația non-formală, precum programele afterschool și activitățile ONG-urilor de tineret – acestea fiind cheia în abordarea tinerilor dezavantajați și vulnerabili.
Inițiativa este realizată cu sprijin financiar din partea Interreg Danube Region Programme, co-finanțat de Uniunea Europeană.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Reindustrializare într-un județ aflat pe topogan

În Caraș-Severin se vorbește despre repornirea unor vechi obiective, dar cifrele industriei pe primele șase …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *