De 120 de ani, lăcașul sfânt din cartierul reșițean Moniom, este Acasă pentru sute de suflete, iar acum îmbracă straie noi. Lucrările de refacere au nevoie de sprijinul semenilor.
Situată la 6 km de municipiul Reșița, în locul unde prima atestare documentară a fost menționează în anul 1417, biserica din satul „Muniovo”, așa cum i se spunea pe atunci, sau Moniom, cum este cunoscut acum de toată lumea, îmbracă straie noi. Nu întâmplătoare este și configurația ulițelor, în formă de cruce, loc sfânt, sfințit de oameni aleși, pentru că tot ce se întâmplă acolo, stă sub egida activităților pastoral-misionare cu copiii și tinerii, prin programele catehetice, culturale și educative. Toate acestea sunt implementate în cadrul Centrului de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” coordonat de actualul preot paroh, Mihai Ciucur, numit de mulți îngerul copiilor, personajul care a dat viață și culoare întregii comunități reșițene și care acum, prin bunăvoința și sprijinul Episcopiei Caransebeșului, îmbracă în straie noi și biserica.
Chiar dacă au fost deja demarate lucrările de refacere și înfrumusețare a fațadei exterioare a bisericii, cu ajutorul unei finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte, suma de bani este insuficientă pentru a duce lucrările la bun sfârșit. Părintele face apel la toți semenii care, într-un fel sau altul sunt legați de biserica de la Moniom, să dea o mână de ajutor pentru demersul actual:
„Cu toții ne înnoim, din vreme în vreme, casele noastre, la interior și la exterior, așa încât, credem că și Casa lui Dumnezeu merită a fi înnoită și înfrumusețată cum se cuvine. Am convingerea că fiecare dintre voi, cei care sunteți de ani buni alături de misiunea bisericii noastre, sau sunteți mai noi aici, ori v-ați „îndrăgostit” iremediabil de Hristos prin biserica de la Moniom, veți pune umărul și ne veți ajuta în acest demers!”
Lucrările propriu-zise, au început chiar de astăzi, 7 octombrie, iar modalitățile prin care puteți sprijini sunt următoarele:
1. Donații în bani (orice sumă, cât de mică), astfel:
– direct la biserică, pe bază de tabel, la epitropie
– direct la biserică, în tasul dedicat donațiilor (anonim)
– virament bancar, în contul Parohiei Ortodoxe Moniom, având IBAN-ul: IBAN: RO39CECECS0136RON0056423
Banca: CEC Bank, Moneda: RON, Cod SWIFT: CECEROBUXXX
– la oricare dintre consilierii parohiei.
2. Oferirea unui prânz zilnic, pentru muncitorii care lucrează la biserică (7 muncitori). Vor lucra 7-10 zile, începând de astăzi, în funcție și de vreme
Despre biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” de la Moniom
Înainte de a avea un lăcaș propriu, credincioșii din Moniom au frecventat biserica din Câlnic. În 1786, ei primesc de la Ticvaniu Mare o biserică de lemn. În 1800 se ctitorește biserica de piatră, ce rezistă până la începutul sec. al XX-lea. Biserica actuală a parohiei a fost ridicată prin efortul comunității, fiind sfințită pentru prima dată la 19 decembrie 1904 de către „Prea On. Domn protopresbiter tractual Maxim Popoviciu, ca trimis al Prea Sânției Sale Domnului Episcop Diecezan, asistat de preoții Iosif și Petru Ieremia din Câlnic, precum și de Macarie Gușcă, ierodiacon“. Lucrările însă au fost finalizate în anul 1905. Clopotele bisericii au fost făcute la Reșița, primele două fiind montate în 1905, obținute prin topirea celor trei clopote de la biserica cea veche zidită la 1800. Cel de-al treilea clopot a fost cumpărat de credinciosul Ioan Păuța, în 1904, cu suma de 140 coroane.
Biserica este construită din piatră, după planurile arhitectului Dimitrie Boitor din Oravița, în stil neobaroc; are formă de arcă, o lungime de 25 m, lățimea 12 m, iar turnul – construit deasupra pronaosului, în partea de apus – are înălțimea de 15 m. Grosimea pereților bisericii este de 78 cm, înălțimea geamurilor este de 2,20 m, iar înălțimea totală a bisericii este de 35 m.
Deși au existat intenții de pictare a bisericii încă din 1935, acest lucru s-a reușit mult mai târziu, biserica fiind pictată între anii 2004-2005 de către cunoscuta pictoriță Rita Aldea, prin contribuția credincioșilor parohiei. Pictura a fost binecuvântată de către Preasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Episcopul Caransebeșului din acea vreme, la praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, exact în ziua când s-au împlinit 100 de ani de la sfințirea bisericii. Iconostasul este realizat încă de la zidirea bisericii, din lemn de tei, pictat în ulei de către pictorul George Marișescu din Bocșa.