Consiliul Județean Timiș va lansa luna viitoare Alergotel, aplicația dezvoltată în parteneriat cu medicii, prin care persoanele cu alergii sunt atenționate atunci când crește nivelul de polen.
Administrația județeană a demarat anul trecut proiectul pilot, în Timiș, pentru sprijinirea pacienților cu alergii. Acesta se realizează în parteneriat cu universitățile de Medicină și de Științele Vieții din Timișoara, precum și cu Spitalul Județean. CJ Timiș a alocat acestui proiect 800.00 de lei.
Astfel, au fost achiziționate trei dispozitive pentru monitorizarea mediului care folosesc senzori și viziune computerizată. Aceste analizatoare în timp real de bio-particule și nivel fenologic sunt dotate cu module ambientale, de sol și pentru monitorizarea bio-particulelor. Potrivit reprezentanților CJ Timiș, echipamentele au fost instalate la Spitalul Județean din Timișoara, pe Calea Aradului la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara și în centrul comunei Dudeștii Noi.
Totodată, aplicația Alergotel este în testare, urmând să fie lansată în luna martie. Va funcționa gratuit, fără autentificare, nefiind nevoie de crearea unui cont. Utilizatorul se va înregistra cu număr de telefon și e-mail. Aplicația va raporta zonele cu grad ridicat de alergeni, având acces la profilul alergic al utilizatorului, permițând și alte funcționalități.
La nivel global, statisticile indică faptul că peste 25% din populație are o alergie. Potrivit medicilor, între 50 și 60% dintre persoanele cu alergii au sensibilitate la ambrozie, iar pe al doilea loc este praful. În Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Dintre cei peste 13.000 de pacienți alergici identificați între 2008 și 2018, aproape 45% au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni; dintre aceștia, majoritatea erau sensibili la polen.