LA PAS 2024. Festivalul cu hrană bună și cultură sustenabilă revine la Timișoara


Ediția din acest an a Festivalului LA PAS, organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES, va avea loc în perioada 4-6 octombrie, la Casa Tineretului din Timișoara.

LA PAS înseamnă trei zile cu preparate uimitoare, ateliere gastronomice și degustări pentru public, artizani și produse locale. Festivalul va începe vineri, 4 octombrie, la ora 16.30, iar în zilele de 5 și 6 octombrie porțile LA PAS de la Casa Tineretului (strada Arieș nr. 19, Timișoara) se deschid la ora 11.
Emilia Popa, de la Margina, va pregăti pâine de casă ca pe vremea bunicilor și gogoși pe abur, cu nucă și mac. Alte deserturi tradiționale vor fi pregătite de Ștefania Bijan – „Plașinț’ pe Pătură” ca la Cornereva. Asociația Curtea Culorilor aduce brânză preparată la Sârbova, în Banat, după rețete italiene, iar miedul vine de la Pătârlagele (Buzău). Nu va lipsi nici deja celebra supă anti-risipă LA PAS.
„Pregătim pentru această ediție peste 30 de ateliere și activități diverse – dezbateri, film și carte, expoziții, spații de joacă și experimentare pentru copiii și adolescenți, concerte și alte surprize pe care vă invităm să le descoperiți. Ne adresăm unui public divers, implicăm deopotrivă experți și cetățeni, preocupați de tema sustenabilității, construind împreună cu aceștia experiențe de învățare și contexte de conexiune socială, aliniindu-ne principiilor Pactului Climatic European, promovat în România de Asociația REPER 21.”, a transmis Mihaela Vețan, președinta CRIES.
Alimente ecologice în standuri, ateliere gastronomice pentru pasionați
40 de artizani și-au anunțat participarea la ediția din acest an a festivalului. În standuri: produse alimentare ecologice și provenite din comerțul echitabil, păpuși hand-made, bijuterii făurite în ateliere locale și obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice naturale, accesorii și articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deșeuri textile sau reciclate.
De asemenea, cei pasionați de gătit pot opta pentru unul dintre atelierele gastronomice – rețete de toamnă cu specific ucrainean, alături de Iryna Chykaliuk, pâine cu maia și făinuri fără gluten, cu Ana Negru, paste artizanale alături de Curtea Culorilor, prepararea unui meniu special cu legume de sezon de la Farmely – Grădina de lângă tine sau un meniu vegan propus de întreprinderile sociale Green Aware și CUIB, care vine din Iași pentru eveniment.

Invitat special al acestei ediții este jurnalistul Dragoș Pătraru, care le propune timișorenilor o discuție interactivă despre legătura dintre alimentație și un stil de sănătate sănătos.
Fast vs. slow fashion
Organizatorii vor să atragă atenția în acest an și asupra impactului social și de mediu al industriei textile și al modei de consum – „fast fashion.” Publicul va putea afla cum poate valorifica ceea ce acum aruncă și va putea descoperi instalația „Free Fashion”, creată de artista Carina Bălan în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, implementat de CRIES. Prin intermediul ei, publicul va putea testa condițiile de lucru din industria textilă.
Ateliere pentru toată familia
În cadrul festivalului vor fi organizate și mai multe activități și ateliere pentru copii: de confecționat jucării din resturi textile, de preparat alifii magice din plante comune, de dans contemporan, de făurit bijuterii și un atelier de Slow Living.
Anul acesta, CRIES a dezvoltat un parteneriat Time to Rock, pentru organizarea concertelor. Primii artiști care și-au anunțat participarea sunt byron, Imund și Ana Coman.
Participarea la activitățile și atelierele din festival este liberă, cu excepția concertelor pentru care biletele vor putea fi achiziționate în curând. Vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi și studenți, iar elevii și studenții bursieri, absolvenții de liceu cu media de bacalaureat peste 9 și persoanele cu dizabilități vor beneficia de gratuitate.
Participarea la ateliere se face pe bază de înscriere, locurile fiind limitate. Pentru înscriere, accesați pagina de Facebook La PAS, secțiunea Evenimente.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara

Conferința internațională „1989, anul revoluțiilor europene în memoria colectivă” aduce vineri și sâmbătă, la Timișoara, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *