1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara

Conferința internațională „1989, anul revoluțiilor europene în memoria colectivă” aduce vineri și sâmbătă, la Timișoara, specialiști din opt țări foste comuniste care dezbat teme precum Revoluția din Decembrie 1989 sau schimbările socio-politice din Europa Centrală și de Est, cu scopul trezirii conștiinței colective. 
La Casa Adam Muller Guttenbrunn și-au dat întâlnire experți din România, Ungaria, Albania, Anglia, Bulgaria, Cehia, Moldova și Polonia. Pe lângă dezbaterile la care au luat parte, aceștia au participat, la Memorialul Revoluției, la vernisarea expoziției „Jan Palach. 1969. Torța vie”, realizată în parteneriat cu Institutul pentru studiul regimurilor totalitare din Praga.
„Ce au avut în comun cele opt țări? Lupta împotriva comunismului și de fapt, ca să spunem mai direct, lupta împotriva Rusiei. Vedeți astăzi cât e de actual. Din nou Rusia, din nou asuprește Europa și trebuie să facem tot ce putem să trezim conștiința colectivă și să știm cu ce avem de-a face. Toate aceste țări au luptat împotriva sistemului sovietic rusesc, în perioada comunistă. Astăzi suntem din nou nevoiți să facem același lucru, să strângem rândurile și toți cei care am avut atâtea experiențe triste, ca state vorbesc, să luăm poziție fermă împotriva unui nou imperialism rusesc.”, a declarat Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției Timișoara.
Anul acesta este unul al concluziilor, a declarat și Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, prezent la dezbateri.
„Cred că anul acesta mai ales e un an al concluziilor, sunt conferințe mai mult științifice în care vin mai mulți experți să vorbească despre ce s-a întâmplat de fapt în 1989. Cred că este un proces normal pentru că adevărul despre revoluție, despre care tot vorbim de 35 de ani, în absența unei decizii finale a unei instanțe, cu privire la ce s-a întâmplat atunci, rămâne la discreția celor care încearcă să creeze istoria prin cărți, comunicate. (…) Poate și aceste conferințe să aducă ceva nou și să mai limpezească puțin lucrurile care oricum nu sunt limpezi.”, a declarat Florian Mihalcea.
Între participanții la conferință se regăsesc Virgiliu Bârlădeanu, șeful Secției de Istorie Contemporană de la Institutul de istorie al Universității de Stat din Moldova, cercetătorul Petr Blaźek din Cehia, de la Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare, istoricul Krzysztof Brzechczyn din Polonia, Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universității Bucureşti, istoricul român Adrian Cioroianu, Vasile Docea – profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării, precum și istoricul Traian Drăgan, muzeograf la Muzeul național Maghiar din Budapesta.
Conferința continuă și sâmbătă. Tot în 23 noiembrie va fi lansat volumul „Religia clandestină în documentele poliţiei secrete” – James Kapalo, Anca Şincai.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Locuri de muncă afară, disponibile pentru români. Ce se caută?

În noiembrie, angajatorii din Spațiul Economic European oferă 203 locuri de muncă vacante, disponibile prin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *