DGASPC Caraș-Severin distribuie biletele de călătorie interurbană gratuită, persoanelor cu handicap

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin aduce la cunoștința beneficiarilor noștri, persoane cu handicap, faptul că începând cu data de 13.01.2025 se va demara procedura de distribuire a biletelor de călătorie interurbană gratuită, către persoanele solicitante, în condițiile și cu respectarea strictă a prevederilor art.1 coroborat cu art.11 alin.(1) din Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, astfel:
Art.1 Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1)-(6) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de gratuitatea transportului interurban, în România, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane
a) persoanele cu handicap grav;
b) persoanele cu handicap accentuat;
c) însoțitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora;
d) asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav;
e) însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezența acestora;
f) persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă;
g) asistenții personali sau însoțitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.
Art.11. alin.(1) Eliberarea biletului de călătorie gratuită se face de către DGASPC astfel:
a) pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 1 lit. a)-c), e) și f), în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal al acesteia, a altei persoane cu împuternicire notarială dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal al acesteia sau a organizației neguvernamentale având ca scop protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu împuternicire, pentru reprezentare, în numele și pentru membrii acesteia, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu DGASPC în acest sens;
b) pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 1 lit. d) și g), în baza cererii asistentului personal.
Eliberarea biletelor de călătorie gratuită se va realiza la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, la ghișeul Compartimentului Asistență Persoane cu Handicap şi Persoane Vârstnice, cu sediul administrativ în municipiul Reșița, Aleea Trei Ape, nr.4, județul Caraș-Severin, după următorul program:
LUNI – JOI în intervalul orar : 08.00 – 16.00
VINERI în intervalul orar : 08.00 – 13.30
De asemenea, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr 1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare:
ART. 19^1
(1) În condițiile prevăzute la art. 24 alin. (9) și (10) din Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat își exprimă opțiunea pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, denumite în continuare bonuri de carburant, de bonuri valorice pe suport electronic, denumite în continuare card de carburant, sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, a părintelui, a tutorelui, asistentului maternal sau persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/sau alimentării mijloacelor de transport electrice, care nu depășesc suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
(2) Bonurile de carburant sau cardurile de carburant prevăzute la alin. (1) pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate, și numai în scopul pentru care au fost emise.
(3) Opțiunea prevăzută la alin. (1) se exprimă în baza unei cereri, care poate fi transmisă prin poștă sau curier, electronic pe adresa de e-mail sau înregistrată la registratura DGASPC în a cărei rază teritorială domiciliază persoana cu handicap, inclusiv de către reprezentantul legal al acesteia, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecție specială, stabilită în condițiile legii, întocmită conform modelului prevăzut în Anexa nr. 6.
(4) La înregistrarea cererii la registratura DGASPC de persoanele prevăzute la alin. (3), acestea prezintă documentele de identitate în original, precum și documentele prin care persoana este desemnată reprezentant legal sau documentul care face dovada reprezentativității.
(5) În situația în care a fost exprimată opțiunea pentru acordarea de bonuri de carburant, carduri de carburant sau pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban persoanelor prevăzute la art. 24 alin. (2) și (4) din Legea nr. 448/2006.
(6) Cererea pentru decontarea carburantului, al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 7, se depune la DGASPC, în termen de 60 de zile de la data efectuării alimentării, și este însoțită de bonul/bonurile fiscal (e) de carburant, emis (e) de societățile de distribuție a produselor petroliere.
ART. 19^2
(1) Acordarea de bonuri de carburant și de carduri de carburant se face în baza formularului întocmit conform modelului prevăzut în Anexa nr. 8, respectiv în Anexa nr. 9. Formularul cuprinde o declarație pe propria răspundere potrivit căreia călătoria cu autoturismul este în interesul persoanei cu handicap, precum și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
(2) Acordarea de bonuri de carburant, alimentarea cardurilor de carburant sau decontarea carburantului în condițiile art. 19^1 alin. (1) se face astfel:
a) semestrial, dacă documentul care atestă încadrarea în grad de handicap are valabilitate permanentă;
b) trimestrial sau proporțional cu numărul de luni calendaristice în perioada de valabilitate a documentului/ documentelor care atestă încadrarea în grad de handicap, într-un an calendaristic.
(3) Dreptul prevăzut de art. 24 alin. (9) și (10) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu poate fi exercitat după expirarea perioadei de valabilitate a documentului/documentelor de încadrare în grad de handicap.
(5) Numărul de bonuri de carburant se stabilește corespunzător sumei prevăzute de lege și se acordă în anul curent de DGASPC proporțional cu numărul de luni calendaristice cuprinse în perioada de valabilitate a documentului/documentelor de încadrare în grad de handicap.
(6) În cazul în care rezultatul calculului numărului de bonuri de carburant este un număr cu zecimale, în funcție de valoarea bonului, acesta se va rotunji în plus, dacă documentul de încadrare în grad de handicap este emis în anul calendaristic în curs sau se va rotunji în minus, dacă documentul de încadrare în grad de handicap expiră în anul calendaristic în curs.
(7) Bonurile de carburant acordate pot fi utilizate doar în societăți de distribuție a produselor petroliere care au încheiate contracte de prestare/furnizare a acestor servicii cu DGASPC.
(8) În cazul pierderii sau furtului bonurilor de carburant, persoana cu handicap grav sau accentuat sau reprezentantul acesteia anunță de îndată DGASPC care va lua măsurile legale în vederea blocării sau anulării acestora. Dacă blocarea sau anularea nu este posibilă nu se acordă alte bonuri de carburant în schimb și nu se emit duplicate. Acordarea se poate face doar pentru bonurile de carburant recuperate sau rămase neridicate pentru restul perioadei dintr-un an calendaristic, dacă documentul/documentele care atestă încadrarea în grad de handicap este/sunt în perioada de valabilitate.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Tergiversare la Maternitatea Odobescu: Personalul protestează în lipsa găsirii unei soluții

La mai bine de o lună după ce tavanul dintr-o toaletă a Maternității Odobescu s-a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *