Timișoara, atractivă pentru tineri, Reșița – în transformare. Dinamica urbană în vestul țării

Timișoara și Reșița ocupă poziții contrastante într-o analiză publicată de jurnaliștii de la HotNews care are la bază date dintr-un index al orașelor dezvoltat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV).
Studiul evaluează principalele orașe din România conform a 51 de criterii grupate în trei categorii – calitate, prosperitate și vibrație – considerate piloni ai performanței urbane. Studiul IOV evidențiază polarizarea tot mai accentuată între orașele mari și cele mici din România.
În clasamentul general al orașelor reședință de județ, Timișoara se clasează pe locul 5 la nivel național (din 41), după Cluj-Napoca, București, Sibiu și Brașov, cu un scor general de 54,07 puncte. Studiul menționează mobilizarea orașului din anul 2023, când a fost Capitală Europeană a Culturii, pentru valorificarea potențialului și pentru a demonstra că rămâne cel mai mare oraș vestic al României.
Capitala Banatului îi atrage pe tinerii din regiune cu economia diversificată, oportunitățile profesionale și calitatea vieții. „Raportat la populația rezidentă, Timișoara înregistrează una dintre cele mai mari ponderi a populației școlare și de studenți din țară (aproximativ 34%). În prezent, în Timișoara există șase instituții de inovare și transfer tehnologic și cinci clustere. Orașul se află pe locul trei la nivel național după numărul de firme active în domenii cu tehnologie înaltă și servicii cu grad înalt de utilizare a cunoașterii (knowledge-intensive) raportat la populație.”, se arată în studiul IOV.
Punctele forte menționate pentru Timișoara în studiu sunt: nivelul educației, locurile emblematice, indicele de inovare, salariile, experiențele de shopping și capitolul entartainment. Puncte slabe: calitatea aerului, traficul urban, accesibilitatea locuinței.
Reșița – plusuri și minusuri
Reșița ocupă poziția 28 în city index, imediat după Deva și Bacău. Principalele provocări cu care se confruntă orașul sunt legate de populația îmbătrânită și lipsa diversificării economice. Cu un scor general de 34,5 puncte, Reșița e menționată pentru abilitatea sa de a atrage fonduri europene, însă nu reușește încă să rețină tinerii care migrează către orașe mai mari, cum e Timișoara. Deși există inițiative de revitalizare economică și urbană, impactul acestora rămâne limitat în comparație cu dinamismul altor centre urbane din regiune.
Reșița este menționată în top 15 în categoria „Calitate” cu plusuri la calitatea aerului și amprenta verde și minusuri la speranța de viață și conectivitatea aeriană.
Între concluzii, analiza arată că, pe fondul accelerării procesului de îmbătrânire a populației, orașele sunt nevoite să fie atractive pentru a împiedica o scădere puternică a populației și a numărului de contribuabili.
„Indexul evidențiază un puternic caracter contrastant al orașelor din România. Chiar și orașele de dimensiuni mai mici se remarcă printr-un mozaic de contradicții și discrepanțe, reflectând inegalități profunde în cadrul comunităților. Această constatare subliniază necesitatea unor strategii de dezvoltare holistic integrate, care să fie atent adaptate specificului local. Este esențial ca politicile publice să abordeze în mod coordonat atât dimensiunile economice, cât și cele sociale și de infrastructură, pentru a reduce disparitățile și a stimula o creștere echitabilă și sustenabilă.”, este una din concluziile indexului.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Care sunt cele mai bune metode de încălzire a casei în anotimpul rece: de la aeroterme la panouri radiante

Iarna poate fi o perioadă dificilă dacă nu ești conectat la rețeaua termică a localității …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *