Trei decenii de Salvați Copiii Timișoara


Salvați Copiii Timișoara împlinește 30 de ani. De la proiectul pilot „Casa cu ferestre deschise” a ajuns cea mai puternică organizație neguvernamentală pentru copii.
Salvați Copiii Filiala Timișoara a reușit, în ultimele 3 decenii, să creeze un fond esențial de solidaritate socială  pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, demonstrând că puterea comunității este una reală.
În 2004, de exemplu, Salvați Copiii România a reușit să impună interzicerea pedepsei corporale asupra copilului, iar, din 1997, a fost deschis la Timișoara Centrul de Consiliere pentru Copilul abuzat, neglijat sau traficat.
Organizația Salvați Copiii România a dotat cu echipamente medicale 107 unități medicale din toată țara cu peste 1.300 de echipamente vitale, investind aproape 9 milioane de euro. Rezultatul este unul pe măsură: mortalitatea infantilă în județul Timiș a scăzut, din 2012, de la 9,9 la mia de copii născuți vii la 5 la mie, în 2022, potrivit datelor finale ale INS.
„Cea mai mare reușită pe care Salvați Copiii a avut-o aici, la Timișoara, este, pe lângă reabilitarea dreptului tuturor copiilor vulnerabili la educație, sănătate și protecție socială, capitalul de încredere pe care l-am obținut de la comunitate. Intervenția umanitară este esențială, dar, pentru a obține modificări de durată, care să prevină situațiile de risc pentru copii, este nevoie de impunerea unor modele de bune practici și a unor politici sociale integrate. Aceasta este miza majoră a Salvați Copiii România, la peste trei decenii de activitate”, a menționat Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii România.
Proiectul „Casa cu ferestre deschise” al Salvați Copiii a fost folosit drept model pentru transformarea instituțiilor rezidențiale din România și generalizat în Europa.
„<<Casa cu ferestre deschise>> însemnă, simbolic, o fereastră deschisă către comunitate, care să vadă copilul abandonat în maternitate, fără identitate juridică și astfel comunitatea să și-l poată asuma. A fost situată în cartierele periferice ale Timișoarei, în spatiile fostelor creșe. Copilului abandonat i se oferea modelul unei familii supleante (mama, tata, bunica). Când  erau aduși din maternitate, copiii erau primiți într-un ritual specific de bun-venit, pentru a marca înscrierea în cultura locală. Toate momentele importante din viața lui erau consemnate într-un jurnal specific care-i marca parcursul de viață.  Era un sistem gândit din toate perspectivele necesare pentru a conferi o identitate culturală copilului. A fost folosit drept model pentru transformarea instituțiilor rezidențiale din România și generalizat în Europa, iar modelul de familie supleantă a fost prezentat ca model de bune practici la Strasbourg, pentru țările europene aflate în dezinstituționalizare”, își amintește Violeta Stan, primul președinte al Filialei Timișoara a Salvați Copiii România.
Iar odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Salvați Copiii România a devenit organizația neguvernamentală de primă linie pentru asistarea umanitară complexă, direct la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.
 

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara

Conferința internațională „1989, anul revoluțiilor europene în memoria colectivă” aduce vineri și sâmbătă, la Timișoara, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *