Expoziția Brâncuși de la Timișoara atrage magnetic admiratorii vieții marelui sculptor


Prima expoziție Brâncuși din România din ultima jumătate de secol, organizată la Timișoara, atrage pasionați de viața și personalitatea marelui artist. Mii de vizitatori din țară și străinătate au mers deja la Muzeul de Artă să se bucure de opera sculptorului român. 
Mii de oameni au trecut deja pragul Muzeului de Artă din Timișoara, atrași de expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși. Dincolo de a fi punctul culminant al Capitalei Europene a Culturii, expoziția a fost așteptată de cei care își dedică viața studiind personalitatea sculptorului român. Printre aceștia este și Ana-Maria Șchiopu din București, a cărei apariție la muzeu a fost plină de simboluri.

„Pasiunea pentru Brâncuși a început de la mama, dar prin intermediul Mariei Tănase, mai degrabă. Pe urmă am lucrat la revista Historia și am făcut o ediție dedicată integral lui Constantin Brâncuși. Dar mai degrabă pasiunea pentru el e pasiunea pentru viața lui. În primul rând consider că e un exemplu pentru toată lumea, adică și pentru omul cel mai simplu, și pentru artiști, și pentru oamenii de elită. E practic legătura noastră cu trecutul și legătura noastră cu viitorul, o legătură între România și restul lumii pentru că, din păcate, așa ne place nouă să ne considerăm. (…) Consider că istoria și trecutul sunt foarte importante pentru fiecare în parte, și ca individ, și ca societate.”, a spus Ana-Maria Șchiopu, redactor șef „Weekend Adevărul”.
CITEȘTE ȘI: Brâncuși e la Timișoara. „Uitați-vă la opere până le vedeți!”
Ana-Maria speră ca expoziții precum cea de la Timișoara să nu fie o experiență unică în viață.
„Chiar încurajez oamenii să meargă și la Muzeul de Artă din București, la cel din Craiova. Sper să se organizeze astfel de expoziții cât mai des și să încercăm să îndreptăm greșelile trecutului, ca acum mai bine de 50 de ani, când Brâncuși a vrut să doneze toate operele lui statului român și statul român a zis: nu, mulțumim. Și ministrul Culturii era atunci Mihail Sadoveanu.”, a mai spus Ana-Maria.

Sunt și oameni pentru care expoziția este un prilej de întoarcere în timp, un timp în care viața lor a fost marcată de Brâncuși. Este cazul scriitorului Robert Șerban.
„În 1989 eram soldat în termen adus la Craiova. Și în 22 decembrie, compania mea a fost scoasă în oraș. Am «apărat» Banca Națională și, peste drum, Muzeul de Artă Brâncuși. Statul major al plutonului meu a fost chiar în sala Brâncuși, în sensul în care am dat jos lucrările lui Brâncuși, de la Craiova, de pe socluri, l-am pus într-un colț, am făcut un fel de zid de apărare din acele socluri dar și din lăzile de muniție și acolo am și dormit. Peste vreo două zile, prin 24 decembrie, m-a chemat directorul muzeului de-atunci la el în birou și mi-a făcut o dezvăluire fabuloasă. Scosese din acele lucrări una singură pe care o învelise într-un pulover și o ascunsese în unul din birourile lui. Și aflase că scriu poezie (…). Și mi-a împărtășit următorul secret. Mi-a spus, desfăcând acel pulover din care a apărut Sărutul lui Brâncuși, «vezi, aceasta este cea mai valoroasă lucrare pe care o avem în muzeu». Despre lucrarea asta știm doar noi doi. Dacă se întâmplă ceva, să știi că e aici. Și mi-a arătat unde era, mi-a arătat cheia. (…) Prin urmare, cel mai legat dintre toate lucrările sunt de Sărutul lui Brâncuși, piesa care se află la Craiova.”, a povestit scriitorul Robert Șerban.

Organizatorii expoziției Brâncuși de la Timișoara speră ca cele peste 100 de opere ale marelui artist de la Muzeul de Artă să fie văzute de cel puțin 500.000 de oameni. Expoziția este deschisă până la finalul lunii ianuarie a anului viitor.
CITEȘTE ȘI: Timișorenii, invitați să recreeze „Sărutul” lui Constantin Brâncuși, într-o expoziție interactivă

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

Anul care a marcat Europa. Timișoara găzduiește conferința despre revoluțiile din 1989

Timișoara devine, la finalul săptămânii, centrul reflecției asupra momentelor care au marcat Europa acum 35 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *