A trăit 30 de ani într-un cămin pentru persoanele cu dizabilități, a trecut prin abuzuri, dar acum și-a găsit libertatea la Timișoara. Povestea de viață a lui Tiberiu Chițoiu este o lecție.
Printre protagoniștii proiectului Perspective – Timișoara 2023 for all se numără și Tiberiu Chițoiu, un tânăr de 32 de ani cu dizabilitate intelectuală, dar și cu deficiențe de auz. Povestea lui este una curajoasă, o luptă purtată din copilăria pe care și-a petrecut-o într-un mediu instituționalizat, până la libertatea pe care a cunoscut-o abia anul acesta.
Tiberiu Chițoiu și-a început viața într-un centru de la Cisnădie, din județul Sibiu. A trăit timp de mulți ani într-un mediu instituționalizat, dar din luna ianuarie a anului curent, a devenit un om liber. Cu ajutorul Fundației Speranța, a ajuns în Timișoara și s-a stabilit într-o locuință socială. Această schimbare i-a adus nu doar libertatea, ci și posibilitatea de a-și explora pasiunile și de a se implica în comunitate.
„Am participat la un eveniment, iar acolo am întâlnit-o pe Mona de la Asociația Kabaitan. Am vorbit despre problemele mele, despre abuzurile de la cămin, i-am spus că vreau să ținem legătura. Am păstrat legătura cu ea și, uite așa, acum când s-a putut, am ajuns în Kabaitan și în proiectul Perspective. La cămin a fost o viață restrictivă, acolo nu ai voie să faci orice, totul este controlat. Am stat acolo peste 30 de ani. Acum stau în Timișoara, într-un apartament la bloc. Mi-am găsit și un loc de muncă, ca operator de imprimante”, povestește Tiberiu.
Lăsat pe mâna statului, Tiberiu a copilărit la centru. Tatăl lui s-a restabilit în Anglia, iar mama lui a rămas la Sibiu. Acum, mai păstrează legătura doar cu mama sa.
Tiberiu Chițoiu este un tip ambițios, determinat, cu multe pasiuni, una dintre ele este tehnica. A învățat singur cum să-și repare un amplificator audio, după ce a urmărit tutoriale pe YouTube.
„Sunt un om liber din 16 ianuarie 2023, de la ora 12:38”
Tiberiu are o dizabilitate intelectuală, însă are o abilitate fantastică de a-și aminti detalii fine, cum ar fi ora și minutul când a pășit afară din centrul în care, spune el, a îndurat abuzuri.
„Viața arată mult mai fain aici. Am libertate, am acces la internet, am voie să-mi folosesc trotineta, am voie să-mi folosesc stația, am voie să-mi folosesc bunurile personale fără să-mi spună cineva că ocup spațiul ori că fac pene de curent. Acolo, la centru, aveam voie să ne plimbăm afară doar cu bilet de voie, și doar între 13:00 și 17:30”, își amintește Tiberiu.
Pentru el, și ziua de 21 septembrie a fost una specială. Pentru prima dată în viața lui, oamenii din jurul său i-au cântat „La mulți ani!” și au celebrat împreună cu el. Această experiență a fost cu adevărat memorabilă și i-a consolidat legăturile cu comunitatea din Timișoara, orașul care a devenit acasă pentru el.
Recent, el a fost în Estonia, părăsind pentru prima dată țara natală. Motivul călătoriei sale a fost o conferință, o oportunitate prin care poate milita pentru drepturile celor care sunt în situații similare cu a lui.
„Ne dorim să fie locuri de muncă, să fie terenuri pentru amplasarea containerelor, oamenii în situația mea să aibă posibilitatea să plătească puțin, să fie locuințe accesibile, cum sunt cele de pe strada Stuparilor din Timișoara, containerele modulare”, explică Tiberiu.
Tiberiu Chițoiu s-a alăturat echipei din cadrul programului Perspective al Asociației Kabaitan. A devenit cronicar în acest proiect, dar participă activ acum și la numeroase evenimente culturale și artistice.