Poșta Română lansează 100 de cărți poștale cu eroi anticomuniști


La Timișoara, Poșta Română a lansat 100 de cărți poștale cu eroi anticomuniști, majoritatea necunoscuți și 100 de NFT-uri. Acestea vor fi disponibile în opt orașe din țară. 
Eroii care apar în cărțile poștale lansate de Poșta Română sunt între cei care s-au opus regimului comunist. Majoritatea au fost arestați. 92 dintre cei 100 aleși sunt „Eroi anonimi”. Restul – personalități marcante anticomuniste, „Chipuri ale rezistenței”: Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla.
Proiectul face parte din campania „Demnitate și curaj”, realizată de Poșta Română în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București, cu sprijinul Teatrului Național București. Campania este inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu – 2023 și își propune să îi omagieze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.

„Am scos la lumină cu ajutorul partenerilor de la CNSAS acești eroi aproape necunoscuți, oameni simpli, muncitori, agricultori, strungari sau paznici, care în epoca Ceaușescu au avut curajul și demnitatea de a scrie și de a difuza manifeste, în încercarea de a stârni greve sau revoluții care să schimbe regimul. Am descoperit printre ei și poștași, chiar și un diriginte de poștă, femei, bărbați, pensionari sau elevi. Și pentru că Poșta Română conservă tradiția, dar îmbrățișează inovația, am lansat astăzi a doua colecție de NFT-uri din istoria Poștei Române, 100 de piese cu disidenți cunoscuți. Considerăm că societatea românească actuală are nevoie de aceste modele de înaltă verticalitate.”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale „Poșta Română”.

„Veți regăsi, în seria de cărți poștale omagiale, 92 de povești adevărate, documentate din dosare penale privind autorii de manifeste sau «înscrisuri cu conținut dușmănos», arestați sau condamnați în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste. Ele sunt doar o parte insignifiantă a arhivei CNSAS, iar Securitatea, urmărindu-i, persecutându-i, arestându-i anchetându-i, pedepsindu-i, a omagiat-o, involuntar, pe Monica Lovinescu, recunoscându-i puterea și influenta asupra conștiinței românilor. Îi mulțumim cu pietate acestei Doamne!”, a declarat Germina Nagâț, membru al Colegiului CNSAS.
Colecția de cărți poștale a fost lansată în opt orașe, reprezentând fiecare sucursală a companiei de pe teritoriul țării: la Brașov, la Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Ploiești și Craiova.
„Colecția de NFT-uri dedicată eroilor anticomuniști va ajunge pe piețele internaționale de profil; din marketplace-ul nostru ea poate fi dusă oriunde. Inițiativa pe care Poșta Română a avut-o împreună cu noi, în spațiul digital, este prima de acest fel  pentru că aduce o parte de istorie pe care unii nu au avut ocazia să o simtă pe pielea lor. Prin această colecție promovăm arta digitală în rândul tinerilor, antreprenorilor, oferind, de fapt, artă plină de conținut, de istorie și de simbolistică.”, a declarat Adrian Victor Vevera, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, București.
Colecția de cărți poștale este completată de broșura „Securitatea și secretul corespondenței”, editată de Poșta Română, care vorbește despre rolul Poștei în istoria României, chiar și în timpul comunismului.
Cărțile poștale cu cele 8 personalități cunoscute publicului vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, iar cele din colecția „Eroi anonimi” vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională „Demnitate și curaj”. Pe spatele fiecărei cărți poștale se regăsește un cod QR care scanat dezvăluie poveștile disidenților necunoscuți. Aceleași informații pot fi găsite și aici. NFT-urile pot fi cumpărate de aici.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

1989 în memoria colectivă. Dezbateri internaționale, la Timișoara

Conferința internațională „1989, anul revoluțiilor europene în memoria colectivă” aduce vineri și sâmbătă, la Timișoara, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *