Casa Maghiară din Timișoara renaște. Va găzdui baluri ca în epocă și un magazin cu produse ungurești


Refacerea impozantei Casei Maghiare de pe bulevardul Revoluției din Timișoara este aproape gata. Clădirea construită în 1930 a fost răscumpărată de comunitatea maghiară și trece printr-un proces amplu de transformare.
Povestea Casei Maghiare a început în 1923, când comunitatea a lansat dorința de a construi o casă de cultură pentru maghiarii din Timișoara. Cu ajutorul donațiilor făcute de oameni, comunitatea a reușit să cumpere terenul de pe actualul bulevard al Revoluției din 1989. Apoi arhitectul Laszlo Szekely a făcut proiectul pe care, la rându-i, l-a donat comunității. Imobilul a fost inaugurat în 1930.
În timp, imobilul a fost folosit ca spital militar, apoi preluat de Uniunea Populară Maghiară din Timişoara, iar din 1953 până în 1968 a fost sediul Comitetului Orăşenesc al PCR. Clădirea a găzduit apoi sediile ziarelor de partid. După revoluție, imobilul a fost achiziţionat de Timpress SA, editura miliardarului Iosif Constantin Drăgan, apoi a ajuns în proprietatea fraților Cristescu.
Comunitatea maghiară a încercat în repetate rânduri să revendice imobilul. Nu a avut sorți de izbândă până în 2021, când i-au convins pe proprietari să le vândă casa, cu 2,3 milioane de euro. Noul proprietar este Asociația Bastionul, formată din organizații maghiare. În ultimii doi ani, casa a fost supusă unui proces amplu de transformare.

„Casa Maghiară are aproape 1.800 mp birouri și va avea un rol multifuncțional. Pe de-o parte UDMR-ul, consulatul onorific, organizații, ziarul Uj Szo care apare în fiecare săptămână, toți au aici sediul, va fi lăcașul nostru, al maghiarilor din Timișoara.”, a declarat pentru expressdebanat.ro consulul onorific al Ungariei la Timișoara, Peter Tamas.

La unul din etajele superioare, clădirea va găzdui o sală de bal.

La parter – un magazin cu produse specifice ungurești. Designul mobilierului din acest viitor magazin a fost creat împreună cu o studentă la Timișoara, de loc din Gheorgheni. Dulapurile, vitrinele și mesele din cafenea au fost lucrate, din lemn de brad, de tatăl ei.

Aici va fi mutat magazinul improvizat acum din clădire, în care se comercializează cărți, reviste și vinuri.

„Vom avea trei locuri unde putem ține evenimente culturale. Cel în care ne aflăm este cea mai mică sală, sub noi va fi o hală mai mare unde vor avea loc petreceri, disco și sala de bal unde vor fi lucruri mai elegante, teatru ș.a. În afară de asta va fi și un magazin cu specialități maghiare, de la cărți până la salamurile Pick de la Szeged, de la ciocolată până la pălincă și vin Tokaj. În plus, vom avea o cafenea mică în magazin. Dedicăm partea aceea renumitului Illy care s-a născut la Timișoara și a plecat în Italia. Eu sper că într-o lună, cel mult două luni vom deschide.”, a mai spus Peter Tamas.
Consulul are speranța că până la finalul anului transformarea clădirii va fi gata în proporție de 80%.
„Anul acesta trebuie să terminăm tot ce înseamnă încălzirea, pentru că nu merge încă 100%, nu am avut suficienți bani, cele trei săli despre care vă spuneam, să ne asigurăm că funcționează apa, curentul și… ne cam oprim. Vom avea camera de oaspeți, magazinul. Mai sunt multe de făcut, de exemplu curtea. Dar nu mai avem bani.  Răscumpăratul clădirii a fost 2,3 milioane euro. Iar renovările – 600.000 de euro. Cred că totul ar putea fi gata în doi ani, dar la sfârșitul acestui an devenim 80% funcționali.”, a mai explicat Peter Tamas.
Până la finalul anului, Asociația Bastionul intenționează să înlocuiască poarta de fier de la intrarea în clădire, montată în anii 70-80 cu una din lemn masiv.

Source link

About Gabriel Popescu

Gabriel Popescu este un jurnalist cu o pasiune profundă pentru storytelling-ul autentic și dezvăluirea poveștilor care contează. Cu o experiență bogată în domeniul jurnalismului, Gabi și-a construit o reputație solidă ca un narator priceput.

Check Also

„Prezența Absenței” și evenimente dedicate sănătății mintale, în octombrie

În Timișoara, luna octombrie aduce cinci evenimente importante pentru conștientizarea sănătății mintale și a sprijinului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *